Boek : ode aan de Oude Hond

Fotoboek als ode aan de oude hond.

Niiicooo!!! Kom je?! Door het weiland huppelt een vrolijk blond hondje. Even staat hij stil en kijkt mijn kant op. Vervolgens besluit hij dat hij nog lang geen zin heeft om te komen en hobbelt rustig verder. Ik draai mijn rug naar hem toe en loop weg. Stiekem gluur ik over mijn schouder en zie dat hij uiteindelijk toch achter me aan komt lopen. Nico mag graag weglopen, maar als er niemand kijkt of achter hem aan rent, vindt hij er niet veel aan. Met zijn veertien levensjaren is hij al aardig bejaard en ondanks de ouderdomskwalen mag hij nog graag ondeugende dingen uithalen. Ik verveel me dan ook nooit met Nico.

Oudere honden hebben iets aandoenlijks. Ze zijn niet meer zo stoer als vroeger, ze worden er vaak niet knapper op, zijn minder flexibel en zijn erg aanhankelijk. Als een ode aan de oude hond ben ik op dierendag 4 oktober 2017 begonnen met dit project over bejaarde honden. Het eerste model was mijn eigen hond Nico. Hij poseerde hierbij met een rode strik voor een groene achtergrond. Een aftakelende hond, helemaal mooi opgedoft voor dierendag. De foto en een klein verhaaltje heb ik op Facebook gezet. Op de vraag of er meer mensen zo dol zijn op hun oude maatje, kwam er een explosie van reacties uit het hele land. Ik heb toen besloten om er een persoonlijk fotoproject van te maken.

Het fotograferen van bejaarde honden bleek een uitdaging. De meeste honden zijn doof, blind of dement en ze zijn niet zo flexibel meer. Ze kunnen hierdoor niet goed zitten of schrikken van de flits. Maar met rustig praten, het baasje in de buurt en vele hondensnoepjes is het gelukt om meer dan vijftig verschillende oude honden vast te leggen.

Met een kleine fotostudio ben ik bij veel mensen thuis langs geweest. Ook heb ik honden gefotografeerd in een dierenasiel. Achter elke hond zit een verhaal. De ene hond is altijd vertroeteld en verwend, de andere hond heeft een zwaar leven als straathond gehad. De ene wint prijzen met trainingen, de andere houdt van taart eten. Tijdens het fotograferen heb ik met alle baasjes een interview gehouden over de hond. Hieruit kwamen liefdevolle en ontroerende verhalen voort. Dit alles is nu gebundeld in dit boek.

 

Kitty

Bestel het boek hier!

* Dit boek wordt na 24 februari geleverd.

                                

Bejaarde honden, vertederend mooi.

Naast mijn werkzaamheden als woning – en portretfotograaf doe ik graag leuke kunstprojecten. In oktober 2017 ben ik begonnen met het portretteren van oudere (vanaf 10 jaar) honden. Ik ben op het idee gekomen doordat ik zelf een oudere hond van 14 jaar heb. Bejaarde honden hebben vaak steeds meer mankementen zoals staar, doof niet meer zo flexibel. Ze worden er vaak ook niet knapper op. Maar hun baasje houdt nog steeds onvoorwaardelijk van ze. Dit maakt het ze zo vertederend. Inmiddels zijn we druk bezig met een boek over dit project